Różne postacie Tranu zostały wyróżnione Nagrodą Profesorów Farmacji (cztery postacie płynne o aromacie: naturalnym, cytrynowym, miętowym i pomarańczowym oraz dwie postacie kapsułek w dawkach: po 500 mg i po 700 mg).

Tran to niezwykle cenny dla zdrowia suplement diety, zawierający przede wszystkim olej z wątroby dorsza oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A i D (Tran Norweski ma dodatkowo witaminę E). Ten wyróżniony suplement diety zawiera mozaikę różnorodnych kwasów tłuszczowych, począwszy od kwasów nasyconych poprzez kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone, a w tym kwasy: omega-6 oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) (Tran Norweski zawiera dodatkowo kwasy omega-3). Stosowanie tranu powoduje wyjątkowe korzyści dla organizmu ludzkiego, uzupełnia codzienną dietę w składniki zawarte w oleju z wątroby dorsza. Ponadto, zarówno witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) korzystnie wpływają na procesy: widzenia, wzrostu kości i zębów, a nawet na układ krążenia. Za utrzymanie prawidłowego widzenia odpowiedzialna jest szczególnie witamina A. Witamina D przyczynia się do utrzymania prawidłowej budowy kości i zębów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Dodatkowo obydwie witaminy (A i D) pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy to możemy być narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednakże nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać i powinny być regularnie dostarczane z pożywieniem. Ich niedobór powoduje groźne dla zdrowia skutki. Są to między innymi: reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu, zwłaszcza u niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszanie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększona wrażliwość na infekcje, nadmierna kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów. Tran, jako znany już od dawna suplement diety, jest zalecany dla osób w każdym wieku podczas zwiększonego wysiłku umysłowego i fizycznego, a szczególnie u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania. Zasadnym jest również jego spożywanie w stresie i w stanach znacznego wyczerpania psychicznego i fizycznego. Tak więc jest to uniwersalny produkt bez względu na wiek. Poza tym, wzbogacenie tego suplementu diety w różne aromaty (naturalny, cytrynowy, miętowy, pomarańczowy) dodało również walorów smakowych, zaś forma płynna tego preparatu jest dobrą postacią dla tych pacjentów, którzy mają problem z połykaniem kapsułek. Należy jednak pamiętać, iż u kobiet w ciąży i dzieci stosowanie w tym samym czasie tranu oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D powinno być konsultowane z lekarzem.

Tran norweski – seria produktów
5 (100%) 1 vote